Wanneer je boven de achttien bent, is de kans groot dat je je autorijbewijs al hebt gehaald. Wellicht reed jij op je zestiende zelfs al op een scooter! De een heeft slechts enkele lessen nodig om te slagen, terwijl de lessen (en kosten) bij anderen al gauw flink oplopen. Maar bij het grootste deel van de mensen geldt dat zij na het slagen voor hun rijbewijs best prima auto kunnen rijden. Want zo bijzonder, is het eigenlijk niet. Maar daarnaast zijn er ook vervoersmiddelen die wel bijzonder zijn en waar je echt niet zomaar achter het stuur kunt kruipen.

Bussen

Om een bus te besturen, moet je een speciaal rijbewijs behalen. Dit is een aanvulling op je autorijbewijs. Maar ook voor het besturen van bussen heb je nog verschillende bewijzen. Een rijbewijs D is bijvoorbeeld voldoende als je het rijbewijs alleen privé gebruikt. Wil je echt aan de slag als buschauffeur, dan is de aanvulling code 95 benodigd. Zoek dit goed uit voor je ermee aan de slag gaat.

Vrachtwagens

Om een vrachtwagen te besturen heb je ook een speciaal rijbewijs nodig. Zeker voor bijvoorbeeld bijzonder transport. Om een vrachtwagen te rijden heb je rijbewijs C nodig. Dezelfde regel als bij bussen is hier van toepassing. Rijbewijs C is voldoende voor privé gebruik en C in combinatie met code 95 is voor professioneel gebruik. Ook heb je natuurlijk een verschil tussen grote en kleine wagens.

Aanhangers

Bij aanhangers verschillen de regels nogal. Vanzelfsprekend moet je in ieder geval in bezit zijn van een autorijbewijs (rijbewijs B). Logisch, want de aanhanger komt achter je auto te hangen. Bij de meeste aanhangers die te huur zijn, is dit rijbewijs B voldoende. Bij grotere aanhangers heb je een extra rijbewijs nodig, namelijk BE. Let er daarnaast wel op dat je auto een trekhaak heeft, anders kom je ook niet ver. En houd rekening met de extra regels met betrekking tot gewicht. Er moet een bepaalde verhouding zijn tussen de auto, de aanhanger (met inhoud) en de snelheid waarmee je de weg op mag.

Kleiner vervoer

Er zijn ook vervoersmiddelen die in principe niet op de openbare weg rijden, maar waar wel regels aan verbonden zijn. Denk bijvoorbeeld aan het besturen van een golfkar. In principe moet een bestuurder van een elektrische golfkar in bezit zijn van een rijbewijs B.

Daarnaast zijn er bedrijven die gebruik maken van een heftruck. Voor het besturen van een heftruck is een heftruckcertificaat vereist. Een heftruck cursus leert je de kneepjes van de besturing en zorgt ervoor dat je het certificaat behaalt. Vaak wordt dit aangeboden door de werkgever als je hiermee aan de slag moet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *